moodboard
Branding

4 tips om vlot jouw moodboard te maken!

5,00/5(6)

Het ontwerpen van een inspiratiebord, of een moodboard om het anders te verwoorden, is een van de leukste stappen in de creatie van een merk. Het is de plek waar je al je creativiteit kwijt kan en waar de eerste stenen van je merkidentiteit wordt gelegd.

Een moodboard zal emoties, waarden en een missie communiceren via één enkel visueel bord. Laten we in dit artikel eens goed kijken naar de elementen van een moodboard en hoe je er een kunt bouwen. 

Wat is een moodboard?

Een moodboard is een bord dat bestaat uit afbeeldingen, foto’s, teksten en voorwerpen. Deze elementen geven de algemene stijl van een bedrijf of bedrijfsproductie weer. Of het bord nu fysiek of digitaal is, het geeft vrijheid aan jouw creativiteit en die van je team.

Wat is de betekenis van moodboard? Het is een visuele collage die dient als inspiratiebron voor creatieve projecten. Het bestaat uit afbeeldingen, tekstfragmenten en andere elementen om een bepaalde sfeer, stijl of concept over te brengen. Het wordt gebruikt als gids en referentie tijdens het ontwikkelingsproces van een project.

Wat is het doel van een moodboard? 

Met een moodboard kan jij je oriënteren en een visueleidentiteit creëren door middel van zorgvuldig gekozen multimedia. Het moet de grafische stijl van je organisatie goed weergeven, zodat het herkenbaar is voor het publiek waarop je je richt.

Het concept van moodboard komt goed van pas bij de lancering van een merk, een advertentie, een nieuw product, een winkel of in de lay-out van een website, omdat het de mogelijkheid biedt om de visuele identiteit te bepalen die aan elk van de elementen die we zojuist hebben genoemd, zal worden gegeven.

moodboard voorbeeld

Een moodboard kan afkomstig zijn van de inspiratie van een enkele grafisch ontwerper, zoals het kan komen uit een brainstormsessie. Uiteraard kunnen alle leden van jouw team kunnen elkaar raadplegen en eerste ideeën geven om een moodboard te ontwerpen dat in lijn is met wat je wilt doen.

Hoe zet ik een moodboard op?

Een moodboard draait niet enkel om  het verzamelen en vormgeven van een groep beelden met betrekking tot een algemene thema van een merk. Het vergt een investering van tijd en middelen om de impact die een moodboard kan genereren te maximaliseren.

1 – Verzamel content die een bron van inspiratie zal zijn

Hoe maak ik een goede moodboard?De eerste stap in het ontwerpen van een moodboard is het zoeken naar en het verzamelen van content die je inspireert en overeenkomt met wat je wilt creëren. Het is belangrijk om zo open mogelijk te blijven omdat alles een bron van inspiratie en ideeën kan zijn:

 • tijdschriften,
 • internet (vooral Instagram, Pinterest en Flickr),
 • reclameaffiches,
 • kunstwerken,
 • kranten,
 • landschappen,
 • lyrics,
 • filmfragmenten

Het is belangrijk om niet te focussen op één rij ideeën, want deze eerste stap in het ontwerpen van een moodboard gaat juist om het verzamelen van zoveel mogelijk content. De samenstelling zal later worden gedaan.

In het geval van een fysiek bord kunnen vele soorten voorwerpen worden verzameld:

 • stukken stof,
 • polaroids,
 • kalenders,
 • ansichtkaarten,
 • pagina’s boeken of tijdschriftenlichten

En elk van deze voorwerpen zal enige inspiratie opwekken om aan je moodboard te werken.

In deze fase is het belangrijk om geen grenzen te stellen en echt te gaan voor alle inhoud die je inspireert: denk groot.

2 – Bepaal een stijl voor het bord

Om een logisch en pakkend geheel te krijgen, zal je vervolgens richtlijnen voor jouw moodboard moeten maken. Het kan elektrisch zijn met dynamische kleuren en beelden, maar ook een strakke stijl met witte, grijze en zwarte tinten.

Jouw pastelpaletten geven het een gebruikersvriendelijker gevoel, terwijl sommige beelden een abstracte stijl kunnen creëren.

Verschillende canva's voor een moodboard

Het bord moet natuurlijk worden opgebouwd op basis van de sector waarin het bedrijf actief is:

 • mode
 • koken
 • tuinieren
 • naaien
 • meubelen
 • juwelen

Al deze velden hebben hun eigen universum en het is belangrijk dat hun moodboard deze kenmerken kan overbrengen. Daarom moet het uiterlijk van een  moodboard in overeenkomst zijn met de wereld van het merk of product dat het promoot.

3 – Selecteer de meest inspirerende content

Als de hoofdlijnen van een moodboard zijn vastgelegd, is het nu tijd om de verzamelde content te sorteren.

👉🏾 Eerst en vooral moet je alle elementen opzij zetten die een directe of indirecte relatie hebben met het algemene idee van het bord. Ook moeten de onderdelen voldoen aan de kleur, het materiaal, de vorm en de letterkundige eisen van het bord.

Het is dus mogelijk om alle elementen die geen verband houden met de gedachte van het toekomstige moodboard kwijt te raken om niet te worden overladen met overbodige ideeën.

👉🏾 Onder de elementen die zijn vastgelegd, moet je opnieuw beginnen met sorteren om alleen de meest representatieve en welbespraakte content te selecteren. Het is raadzaam om dezelfde kleuren te kiezen, waarbij het doel is om vooral twee of drie tinten te behouden die dominant zullen zijn. De geselecteerde elementen moeten consistent en samenhangend zijn voor een betere visuelecommunicatie.

4 – Het opzetten van je moodboard 

Om jouw kunstproject af te ronden, moet je het in vorm brengen. Als het om een fysiek moodboard gaat, moet je eerst afbeeldingen en digitaleteksten afdrukken om op één bord te monteren. Het fysieke bord maakt het mogelijk om de verschillende texturen die erop staan aan te raken.

Hoe maak je een juiste moodboard

In de naai-industrie bijvoorbeeld kan een fysiekmoodboard de door het bedrijf gebruikte stoffen en draden weergeven. Deze aanpak stelt de teamleden in staat om meer inspiratie op te doen en het project van het bedrijf beter te begrijpen.

Je eigen moodboard maken met talloze Canva-sjablonen
Moodboards die je nu gemakkelijk kunt maken op platforms zoals Canva

In een tweede stap, als het een digitaalmoodboard is, wordt elke afbeelding en tekst op een digitaal bord gemonteerd. Dit type bord wordt voornamelijk gebruikt voor websites. De fysieke objecten die in het bord worden opgenomen, zijn gefotografeerd en op deze manier geplaatst in het uiteindelijke bord.

Wat is een digitaal moodboard? Een digitaal moodboard is een elektronische versie van een moodboard die online of via digitale software wordt gecreëerd. In plaats van fysieke afbeeldingen en materialen te gebruiken, worden digitale moodboards samengesteld met behulp van afbeeldingen, tekst, kleuren en andere grafische elementen die digitaal kunnen worden geplaatst en bewerkt. Deze digitale versie biedt flexibiliteit, gemak en mogelijkheden voor het delen en samenwerken met anderen.

Hoe begin je aan een moodboard over jezelf?

Om aan een moodboard over jezelf te beginnen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Verzamel inspiratie: Zoek naar afbeeldingen, kleuren, texturen en citaten die je persoonlijk aanspreken. Blader door tijdschriften, websites, sociale media of maak gebruik van persoonlijke foto’s.
 2. Identificeer je kernwaarden: Denk na over je persoonlijkheid, interesses, doelen en waarden. Probeer deze elementen te vertalen naar visuele elementen die je moodboard zullen vertegenwoordigen.
 3. Kies een focus: Bepaal het specifieke thema of onderwerp dat je wilt uitdrukken op je moodboard. Het kan bijvoorbeeld gericht zijn op je reislust, carrièredoelen, gezondheid of creatieve passies.
 4. Selecteer en rangschik: Selecteer de afbeeldingen, kleuren en tekstfragmenten die het beste je gekozen thema weergeven. Rangschik ze op een digitale of fysieke ruimte om een samenhangend geheel te creëren.
 5. Voeg persoonlijke touch toe: Voeg elementen toe die jouw unieke persoonlijkheid en smaak weerspiegelen. Dit kunnen persoonlijke foto’s, handgeschreven notities of andere persoonlijke voorwerpen zijn.
 6. Creëer het moodboard: Als het een digitaal moodboard is, kun je gebruikmaken van online tools of apps om de geselecteerde elementen op een virtueel bord te plaatsen. Bij een fysiek moodboard kun je de verzamelde afbeeldingen en materialen op een bord plakken of ordenen.
 7. Wees creatief en experimenteer: Speel met de compositie, lay-out en kleurenschema’s. Probeer verschillende arrangementen en kijk wat het beste bij je past en het gewenste gevoel oproept.

Onthoud dat een moodboard over jezelf een persoonlijke uitdrukking is. Het is een visuele weergave van wie je bent, wat je inspireert en wat je nastreeft. Geniet van het proces en laat je creativiteit de vrije loop terwijl je een moodboard maakt dat jouw unieke persoonlijkheid weerspiegelt.

Tot slot

Uiteindelijk zal het doel van jouw moodboard zijn om je te helpen bij het bepalen van de visueleidentiteit die jouw bedrijf kan presenteren.

Om dit te bereiken is het eerst nodig om je gedachten maximaal te openen en open te blijven staan voor zoveel mogelijk inspiratiebronnen. Zodra dit is gebeurd, kan je alle elementen die je hebt verzameld, sorteren volgens een richtlijn op basis van het vakgebied van je bedrijf en de waarden die je wenst over te brengen.

Houd er ook rekening mee dat een bedrijf zich in de loop van de tijd ontwikkelt, dus is het heel goed mogelijk dat je moodboard soms een update nodig heeft.

Sortlist heeft bureaus ter beschikking die je kunnen helpen een merkidentiteit op te zetten.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email