Wat is een EAN Code: Het element in wereldwijde productidentificatie
Product Design

Wat is een EAN Code: Het element in wereldwijde productidentificatie

5,00/5(1)

De EAN-code of European Article Number is een code die mensen van over de hele wereld helpt om producten te identificeren. Elk artikel krijgt een unieke code zodat het product onderscheiden kan worden van andere producten. Zeker in een wereld waarin online winkelen steeds belangrijker wordt is dit zeer belangrijk. 


In dit artikel geven we antwoord op alle vragen over EAN codes. Ontdek het antwoord op de vraag, wat is een EAN code? Maar ook hoe iemand een EAN code kan vinden en welke verschillende EAN codes er zijn. 

Key Takeaways:

 • EAN-code: Een wereldwijde standaard voor productidentificatie
 • Werking van EAN-codes: Unieke 13- of 18-cijferige nummers voor producten
 • Verschillende soorten EAN-codes: EAN-13 voor standaard producten en 18-cijferige codes voor gas- en stroomaansluitingen
 • Belang van EAN-codes: Vereenvoudigt identificatie, essentieel voor zowel kopers als verkopers

EAN code: wat is het en hoe werkt het?

Of het  nu gaat om een klant, leveranciers of een netbeheerder iedereen krijgt te maken met EAN codes. In het dagelijks leven zijn mensen er misschien niet zo mee bezig, maar het is een belangrijk middel om producten te identificeren. Dat is zowel voor kopers als verkopers belangrijk. Kopers willen namelijk dat ze de juiste producten ontvangen en voor verkopers is de EAN code een manier om snel te controleren of ze het juiste artikel aan de klant geven. 

Wat is een EAN code?

De EAN code is dus een code om producten te identificeren, maar hoe werkt dat precies. EAN  staat voor European Article Number, of Europees Artikel Nummer. EAN staat voor een 13-cijferig of 18-cijferignummer dat toegekend wordt aan een bepaald product. Of het gaat om 13 nummers of 18 nummers is afhankelijk van het artikel. 

EAN-13

Voor standaard producten die in een winkel of online shop te koop zijn, geldt dat ze een 13-cijferige EAN code krijgen. Denk hierbij aan producten zoals huishoudelijke artikelen, speelgoed en beautyproducten. 

18-cijferige EAN codes

Een 18-cijferige EAN code wordt toegekend aan een afsluiting voor een aansluiting van gas of stroom van een energieleverancier of netbeheerder. Een EAN code van een netbeheerder is te herkennen aan een streepjescode met daaronder de cijfers. 

EAN codes en barcodes

De EAN code staat vermeld onder en soms boven de barcode van een product. Die codes zijn direct op het artikel terug te vinden, of op de verpakking. Als de streepjescode van deze codes gescand wordt zal alle informatie over het artikel verschijnen. Om ervoor te zorgen dat mensen zonder een scanner het product ook kunnen identificeren staat het identificatienummer van de EAN code onder de barcode. 

De opbouw van een EAN code 

Opbouw van een EAN Code
Bron: AmazonSellers

De EAN code is een cijferreeks met 13 cijfers die op een specifieke wijze is samengesteld. In de EAN staat eigenlijk alle informatie die verkopers, nieuwe leveranciers en klanten nodig hebben. We kunnen de EAN code cijferreeks onderscheiden in verschillende delen. Laten we als voorbeeld EAN code 87 23678 65872 0 nemen. Deze EAN code is onder te verdelen in vier delen:

 1. De eerste twee cijfers van de EAN code zijn 87. Dit deel van de EAN code is specifiek voor Nederland. Elk land heeft zijn eigen cijfers die aan de EAN codes worden toegevoegd, dit wordt de systeemcode genoemd. Die van Belgie is bijvoorbeeld 54. 

Het is overigens ook mogelijk dat de eerste drie cijfers van de EAN code de landcode zijn. De code voor Polen is bijvoorbeeld 590. Canada en de Verenigde Staten hebben slechts één cijfer, de 0 of 1. Vandaar dat die EAN code maar 12 nummers heeft. 

 1. De volgende vijf nummers van de EAN code staat voor het bedrijf dat de EAN code heeft aangevraagd. Dit identificatienummer wordt ook wel het aansluitnummer genoemd. Een bedrijf kan meerdere van die nummers hebben. In dit geval is het 23678. De combinatie van het aansluitnummer met de systeemcode wordt het bedrijfsnummer genoemd.
 2. Naast het aansluitnummer staan nogmaals 5 getallen. Dit is de artikelcode, een unieke code die voor elk product anders is.
 3. Het laatste cijfer van de EAN code is een 0 of een ander getal, het is bedoeld als controlenummer. Als een van de streepjes van de barcode beschadigd zou zijn zou dat direct zichtbaar zijn vanwege het ontbrekende laatste cijfer. Vandaar dat dit getal het controlenummer genoemd wordt. 

Verschil tussen EAN code, GTIN en UPC code 

EAN staat voor European Article Number. De code wordt ook wel EAN13 genoemd naar het aantal cijfers in de code. Een andere benaming die wel eens voorbijkomt, is GTIN of GTIN-13. GTIN staat voor Global Trade Item Number. Zowel EAN, EAN13 als GTIN en GTIN-13 zijn benamingen voor hetzelfde, de Europese productcode.

Europees Artikel Nummer

De benaming European Article Number, of Europees Artikel Nummer doet vermoeden dat de EAN code alleen binnen Europa wordt gebruikt. Dat is niet helemaal het geval. EAN codes zijn productnummers die over de hele wereld geldig zijn. Alle landen in Europa gebruiken de EAN codes en veel landen daarbuiten.

UPC

In de Verenigde Staten en Canada wordt echter van een andere EAN code gebruikgemaakt.  Het gaat hierbij om de UPC, Universal Product Code. Beide codes hebben dezelfde functie, die van het identificeren van producten. Het enige verschil is dat een EAN code voor producten 13 cijfers heeft en een UPC code 12 cijfers. Beide codes voldoen aan de GS1 standaard.

GS1 standaard  

Op 3 april 1973 werd door een aantal grote multinationals besloten om een systeem te bedenken om wereldwijd producten te kunnen identificeren. Resultaat was de ontwikkeling van de GS1 streepjescode die in 1974 werd gelanceerd. Hiermee was het mogelijk om prijzen en informatie van producten heel makkelijk te achterhalen. 

Albert Heijn haalt de barcode naar Nederland

Het duurde overigens nog twee jaar voordat de streepjescode in Nederland op producten verscheen. Albert Heijn, de eigenaar van de gelijknamige supermarktketen, besloot de streepjescode in 1976 als eerste op producten te zetten. Daarna volgden al snel meer bedrijven.  

Informatie over artikelen

Informatie dat je met een EAN Code kan vinden
Bron: GS1 België

De streepjescode kan men scannen met een scanner. Dit geeft direct alle informatie die specifiek aan dit product toebehoord. Tot die tijd waren er verschillende manieren om informatie van producten te achterhalen. Men moest bijvoorbeeld op de naam zoeken, op een artikelnummer of op zicht bepalen wat een product was.

Universeel systeem

Omdat er steeds meer nieuwe producten op de markt kwamen was dat bijna onmogelijk geworden. Dit zorgde voor veel verwarring en verkeerde leveringen. Vanuit allerlei hoeken was er dan ook vraag naar een universeel systeem om producten te kunnen identificeren. 

GS1 heeft hierin voorzien door een neutraal platform te creëren dat zich wereldwijd inzet om de standaard voor productinformatie gelijk te houden. Ze werken hiervoor samen met verschillende organisaties in 116 landen. 


De toekomst van de streepjescode 

GS1 heeft bekend gemaakt dat ze druk in de weer zijn met een nieuwe methode om klanten, handelaren en gebruikers nog meer informatie te geven. Ze zullen binnenkort komen met 2D streepjescodes die nog meer informatie zullen geven. 

2D streepjescode

2D streepjescode
Bron: DailyUpdate

Een 2D streepjescode is eigenlijk niets meer dan een QR-code. Die code is niet alleen met een scanner te lezen, maar ook met een mobiele telefoon met camera. Dat geeft meer mensen toegang tot de gegevens over de identiteit van het product. Dit is iets wat voor bedrijven nieuwe kansen kan genereren. 

Meer informatie

Omdat deze bedrijven meer informatie kunnen laten zien kan het ook een marketingtool zijn. Daarbij kan het er ook voor zorgen dat handleidingen of bijsluiters overbodig worden. Wie een tafel koopt die zelf in elkaar gezet moet worden, scant simpelweg de code op de verpakking en kan de handleiding inzien. 

Wat is je EAN code?

Vind hier het antwoord op de vraag, wat is je EAN code en hoe kan ik mijn EAN code vinden? Wie een product koopt kan de EAN code ervan vinden op het product zelf of op de verpakking. Wie zelf een product wil verkopen via bijvoorbeeld bol.com of Amazon heeft hiervoor ook een EAN code nodig. Zonder die code kan het artikel niet op de website van Amazon of bol geplaatst worden. 

Vind codes via de leverancier

De EAN code is eenvoudig te achterhalen als het gaat om een bestaand product. Wie het product zelf niet in bezit heeft, maar bijvoorbeeld via een dropshipper verkoopt, kan een EAN code aanvragen bij de dropshipper. Dat geldt ook als het product via andere leveranciers of groothandel aangekocht wordt.

EAN code aanvragen 

Heeft het artikel dat nog geen EAN code of gaat het om een artikel dat zelf gemaakt is, dan is een EAN code aanvragen noodzakelijk. Wie producten wil verkopen in Nederland kan een EAN code maken via een EAN code generator. 

GS1

De beste optie hiervoor is GS1 Nederland. Hier kunnen zowel losse EAN codes als EAN code pakketten afgenomen worden. De pakketten zijn geschikt voor mensen die regelmatig nieuwe productcodes nodig hebben.  Een EAN code kopen bij GS1 Nederland kost op dit moment € 35.

GS1 Nederland EAN pakketen

EAN code check 

Er zijn overigens ook andere EAN code generators die een enkele EAN code al aanbieden vanaf een paar euro. Het staat iedereen vrij om hier gebruik van te maken. Doe wel altijd een EAN code check om te zien of de EAN code ook daadwerkelijk ingeschreven staat in het EAN code boek van GS1. Alleen dan gaat het om een geldige code. 

Meer informatie over het artikel

Een EAN code opzoeken is niet alleen een goede manier om een EAN code te controleren. Het geeft ook extra informatie over het product. Op deze manier is te achterhalen of de EAN code wel goed is opgesteld, wie de licentie heeft en welk bedrijf de EAN code heeft aangevraagd.

Dit is de informatie die in het EAN code boek te vinden is:

 • Of de code de juiste structuur heeft
 • Of de EAN code door GS1 is uitgegeven
 • Welk bedrijf de licentie heeft over het product
 • Het is mogelijk om te controleren of de gegevens gelijk zijn met de gegevens in het eigen systeem
 • Het is te achterhalen of er extra gegevens beschikbaar zijn. 

11-cijferige codes

Let op dat het mogelijk is dat een EAN code slechts 11-cijfers heeft. Dat betekent niet dat de code niet geldig is. Wie een EAN code generator gebruikt kan een 11-cijferige legitieme code ontvangen. Het is wel van belang om hier een 13-cijferige code van te maken door er nullen voor te zetten. Bij 11-cijfers zet je twee zogenaamde voorloopnullen voor het cijfer. 

Een nieuwe EAN code aanvragen voor een aangepast product

Als een product wordt aangepast is een nieuwe EAN code maken vaak noodzakelijk. Of een nieuwe EAN code kopen verplicht is ligt aan de veranderingen aan het product. Veranderen de volgende zaken dan is het aanvragen van een nieuwe EAN code verplicht:

 • Als de merknaam veranderd 
 • Als het logo veranderd 
 • Als het ontwerp van de verpakking veranderd 
 • Als de beschrijving van het product veranderd 
 • Als het gewicht of grootte van het product veranderd 
 • Als er nieuwe certificaten op de verpakking vermeld worden
 • Als de prijs die standaard op de verpakking vermeld is veranderd 
 • Als de functie van het product veranderd 
 • Als de ingrediënten van het product veranderen

Regels over wijzigen

Voordat wijzigingen gemaakt worden in het product is aan te raden om eerst eens naar de regels te kijken. Het is zonde om elke maand een nieuwe EAN code aan te vragen. Wie zijn producten via bijvoorbeeld Amazon of bol verkoopt moet elke keer als de EAN codes wijzigen dit doorgeven. Dat is zonde van het werk. 

Schakel een professional in

Het is overigens geen slecht idee om het ontwerp van een artikel te wijzigen als dat de internetverkoop op bijvoorbeeld Amazon ten goede komt. Het is overigens wel van belang om dat op de juiste wijze te doen. Voor een uniek ontwerp dat de internetverkoop vergroot via bijvoorbeeld Amazon is het aan te raden om een professional in te huren. 

Wat dat betreft, is het een goed idee om eens een kijkje te nemen op Sortlist. Hier zijn professionals te vinden op het gebied van design. Die kunnen wijzigingen aanbrengen waardoor de internetverkoop op bol of Amazon een boost krijgt. 

Verschillende soorten EAN codes

In Nederland kun je twee verschillende soorten EAN codes tegenkomen. Er zijn productcodes met 13-cijfers. Deze worden EAN, EAN-13, GTIN of GTIN-13 genoemd. Daarnaast krijgt in Nederland elke gas en stroomaansluiting een EAN code. Dit is een 18-cijferig nummer. 

EAN code voor de meterkast 

Eerder spraken we al over EAN-13 voor producten, maar we hebben het nog niet gehad over EAN codes voor de meterkast. Elke aansluiting in de meterkast heeft een EAN code gekregen bij afsluiting, of dat nu een aansluiting voor gas of een aansluiting voor elektriciteit is. 

Ook als het gaat om de levering van gas en elektriciteit is het handig dat er identificatie plaatsvindt bij de afsluiting. In dit geval is de EAN code bedoeld om zowel de netbeheerder als nieuwe leverancier als klanten de juiste informatie te geven over de aansluiting. 

Hierdoor zal de energieleverancier of netbeheerder niet zomaar gas naar de verkeerde meterkast sturen en wordt afsluiting voorkomen. Dankzij deze code is er geen verwarring  bij de energieleverancier en netbeheerder over de aansluiting of afsluiting voor energie of de aansluiting voor gas waar het over gaat. 

EAN code op de energierekening 

Degene die een energiecontract een aansluiting bij een energieleverancier of netbeheerder krijgt bij afsluiting een EAN code.  Die wordt door de netbeheerder of energieleverancier ook vastgelegd in het Centraal Aansluitregister. Deze unieke code is eenvoudig terug te vinden op de energierekening van de energieleverancier. Op de rekening van de energieleverancier of netbeheerder zullen twee EAN codes te zien zijn, voor zowel de aansluiting voor gas als de aansluiting voor elektriciteit.

Zoek de EAN code op in het EAN-codeboek

Wie niet weet wat de EAN code voor de elektriciteitsaansluiting of gasaansluiting is kan dit opzoeken in het EAN-codeboek van EDSN. EDSN is een afkorting voor Energie Data Services Nederland. Het is een samenwerkingsplatform voor elke netbeheerder in Nederland. 

EAN Codeboek
Bron: APKGB

Een van de taken die ze hebben is het verstrekken van informatie aan zowel de netbeheerder als energieleverancier. De informatie gaat onder andere over de EAN codes van de aansluiting. Het gaat hierbij zowel om de aansluiting voor gas als de aansluiting voor elektriciteit. In het EAN-codeboek kan zowel op postcode als woonplaats informatie over de aansluiting van elektriciteit en gas gevonden worden. 

Wie zoekt op postcode moet naast de postcode ook het huisnummer en eventuele huisnummertoevoeging invoeren om de EAN code te achterhalen. Wie op woonplaats zoek moet naast de woonplaats ook het huisnummer en eventuele huisnummertoevoeging invoeren. 

Wat gebeurt er bij een verhuizing of overstappen?

De meeste mensen blijven niet hun hele leven in dezelfde woning wonen, de EAN codes verhuizen echter niet mee. Elke aansluiting voor gas of elektriciteit heeft zijn eigen EAN code. Bij een verhuizing zal men dan ook een nieuwe EAN code ontvangen. Na het aanvragen van de aansluiting voor gas en elektriciteit zal dit vanzelf opgenomen worden in het Centraal Aansluitingsregister. 

Tegenwoordig strijd de ene nieuwe energieleverancier met de andere nieuwe leverancier om klanten een nieuwe aansluiting te geven. Promoties en campagnes worden gebruikt om mensen over te halen naar een nieuwe leverancier voor gas te gaan. Al die netbeheerders en energieleveranciers willen maar wat graag dat mensen hen toegang geven tot de meterkast. 

Wat betreft netbeheerders zijn er steeds meer opties. Zo zijn er steeds meer nieuwe energieleveranciers die meegaan in de energietransitie. Zo leveren deze netbeheerders naast groen gas ook steeds vaker zonne-energie en windenergie. Het is dan ook niet gek dat mensen zich laten overhalen om een andere energieleverancier te kiezen. 

Wanneer gekozen wordt voor overstappen naar een nieuwe energieleverancier dan krijgt men voor de aansluiting geen nieuwe EAN-code. De nieuwe energieleverancier zal zelf de EAN-code voor de aansluiting opzoeken, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat het gas en de elektriciteit op de juiste plek aangeleverd wordt. 

Conclusie: EAN codes, identificeer producten

Vroeger werden producten op allerlei verschillende manieren geidentificeerd. Doordat er steeds meer artikelen in omloop zijn, de wereldwijde handel vergroot is en internetverkoop is toegenomen werd het steeds lastiger om artikelen te identificeren.

Daarop werd besloten om EAN codes in te voeren. Ean codes zijn een universele manier om producten te identificeren en te onderscheiden van andere producten. Dat is in een tijdperk waarin internetverkoop een belangrijke rol speelt zeer belangrijk. Omdat een klant een product niet in zijn handen kan houden is het moeilijk om te bepalen of het het juiste artikel is. 

EAN codes zorgen ervoor dat er minder fouten gemaakt wordt. Dit heeft als voordeel dat er meer tevreden klanten zijn. Bovendien bespaart het bedrijven geld. Het is natuurlijk zonde om een pakketje dat via Amazon is verkocht weer retour te krijgen waarna het vervangen moet worden voor een nieuw artikel. 

De marges op Amazon en andere online winkels zoals bol en Etsy zijn maar klein. Het is dan ook van belang dat de internetverkoop van het begin af aan goed geregeld is. Nu duidelijk is wat het nut van EAN codes is, hoe ze gebruikt worden en hoe ze aangevraagd kunnen worden staat niets het handelen op internet meer in de weg. 

Wie hulp nodig heeft bij het aanvragen van een nieuwe EAN code kan hiervoor professionele hulp inschakelen via Sortlist. Hier zijn deskundigen te vinden die ervaring hebben met dit onderwerp en graag zullen helpen.

Veelgestelde vragen over de EAN code 

Dit zijn de meest gestelde vragen over de EAN code, een unieke cijferreeks die als identificatienummer fungeert om artikelen te onderscheiden. Vind hier de vragen en antwoorden over EAN codes.   

Wat is EAN code?

Een EAN code is een unieke code om een product te identificeren. Het kan hierbij gaan om een tastbaar product zoals huishoudelijke artikelen, sportartikelen of dierenspeeltjes. De code die hiervoor gebruikt wordt is EAN of GTIN. EAN code staat voor Europees Artikel Nummer en GTIN voor Global Trading Identification Number. 

Deze EAN code bestaat uit 13 cijfers en een barcode. Elk product dat binnen de EU verkocht wordt moet een EAN code hebben. Er is ook een EAN code voor de aansluiting van gas en de aansluiting van elektriciteit van netbeheerders. 

Deze EAN code bestaat uit 18 cijfers. De EAN code wordt gebruikt om duidelijkheid te krijgen over de aansluiting op de meterkast. Wie een nieuwe aansluiting voor gas of aansluiting voor elektriciteit aanvraagt bij een nieuwe leverancier of netbeheerder krijgt twee EAN codes. 

Waar staat EAN code voor?

EAN staat voor European Article Number. Omdat deze EAN code over de hele wereld geldig is,  gebruikt men nu ook regelmatig GTIN als benaming. GTIN staat voor Global Trade Item Number. In Canada en de Verenigde Staten wordt in plaats van de EAN code UPC gebruikt. 

Dit staat voor Universal Product Code, maar is verder exact gelijk aan een EAN code. Alle drie de benamingen worden erkend door GS1 het platform dat zich inzet om wereldwijd productidentificatie te verbeteren.     

Waar staat EAN code?

De EAN code is te vinden als 13-cijferige unieke code onder of boven een streepjescode op een product. Dat kan zowel op de verpakking als op het product zelf zijn. Naast een barcode met 13 cijfers wordt het EAN code ook steeds vaker als QR code weergegeven. Deze is ook met een mobiele telefoon te openen en bevat nuttige informatie voor zowel klanten als bedrijven. 

Als het gaat om de EAN codes voor de gas aansluiting of elektriciteitsaansluiting van de netbeheerder of een nieuwe leverancier is die terug te vinden op de rekening. De netbeheerder heeft deze codes opgegeven in het register bij afsluiting van de aansluiting. 

Waar vind ik EAN code?

De EAN code zou op het product zelf moeten staan of op de verpakking. Staat er geen EAN code op dan is het aan te raden om contact op te nemen met de leveranciers of groothandel. Die zijn als het goed is op de hoogte van de EAN code. 

Als iemand een product wil verkopen dat nog geen EAN code heeft dan moet die eerst aangevraagd worden. Een EAN code kopen van via een EAN code generator. Het is aan te raden om te kiezen voor GS1, dit is ook de organisatie die de EAN codes bijhoudt. 

Is EAN hetzelfde als artikelnummer?

EAN en artikelnummer zijn niet hetzelfde. Een EAN code is een universele standaard waarmee een artikel geïdentificeerd kan worden. Een artikelnummer is ook bedoeld om een artikel te identificeren, maar het is universele identificatiemethode zoals EAN. 

Een artikelnummer wordt ofwel door een producent, winkel of nieuwe leveranciers toegekend aan een product. Het is bedoeld om in de eigen administratie duidelijk te maken om welk product het gaat en artikelen van elkaar te onderscheiden. Bovendien is het vaak niet mogelijk om een artikelnummer te scannen.  

Is de EAN code de streepjescode of de cijfers eronder?       

De EAN code is zowel de streepjescode als de cijfers eronder. Het enige verschil is dat de barcode bedoeld is om gescand te worden en de cijfers zijn bedoeld om het nummer leesbaar te maken voor mensen. Wat betreft het resultaat is het allemaal hetzelfde. Of men nu de barcode of de cijfers invoert, beide komen ze bij dezelfde productinformatie uit. 

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email