Influencer marketing: De manier om jouw product aan een publiek te tonen!
Social Media

Influencer marketing: De manier om jouw product aan een publiek te tonen!

5,00/5(1)

Influencers zijn van alle tijden. Denk maar aan beroemdheden, politici of die coole kids op de middelbare school. Hun mening, interesses en kledingkeuzes hebben een grote invloed op die van ons. Waar dit vroeger vooral offline gebeurde, kan dit vandaag echter ook online. Er bestaat geen twijfel dat influencer marketing werkt. Als je het goed aanpakt, tenminste. Ontdek er alles over in deze blog.

De kracht van mond-tot-mondreclame is bijzonder groot. Maar liefst 92% van de consumenten vertrouwt eerder de aanbeveling van een familielid, vriend, collega of kennis dan een commerciële boodschap die rechtstreeks uitgaat van een bedrijf. Waar deze info voorheen tijdens het dessert op een familiefeest of aan de koffieautomaat op kantoor werd gedeeld, heeft influencer marketing dit een nieuwe dimensie gegeven.

Door met de juiste influencers samen te werken, zet je in op online mond-tot-mondreclame en kun je als organisatie geloofwaardig, effectief en relatief goedkoop de achterban van deze influencers bereiken en beïnvloeden. In deze blog vertellen we je graag meer over de aanpak en het effect van influencer marketing.

Wat is influencer marketing?

Kort gezegd: influencer marketing is de invloed van iemand (de influencer) op de emoties, meningen of het gedrag van anderen (zijn of haar volgers). Influencers hebben autoriteit, worden als betrouwbare bronnen en trendsetters gezien en maken vaak mooie content over jouw product of dienst.

Belangrijk om te weten is dat iedereen een influencer kan zijn. Zo kan jij bijvoorbeeld een influencer zijn omdat je een grote fan bent van een bepaald merk, maar je kan evengoed een influencer zijn omdat je een groot bereik hebt (bijvoorbeeld veel volgers op Instagram). Standaard wordt er onderscheid gemaakt tussen 4 soorten influencers:

InfluencerVolgersBereikEngagement
Celebrity500K+100K+<1%
Macro30K-500K5K-100K1-3%
Micro5K-30K500-5K3-10%
Nano500-5K50-50010%+

Bij de start van influencer marketing, lag de nadruk vooral op beroemdheden met veel volgers. Deze mega-influencers of celebrities beschikken over +500.000 of zelfs miljoenen volgers. Het bereik is daardoor enorm groot, maar vaak is het engagement ook redelijk laag. En bovendien kost het een flinke duit. Marco- en micro-influencers, zijn vaak een betere optie.

Hun bereik mag dan wel iets lager zijn, het engagement is daarentegen vele malen hoger. Sinds kort zien we daarnaast nano-influencers opkomen. Zij hebben maximum 5.000 volgers, maar dit zijn vaak authentieke en erg geëngageerde fans. Bovendien zijn ze vaak al blij dat je hen inschakelt en hoef je dus geen grote budgetten te voorzien. Win-win voor beide partijen dus.

Welke influencers je inzet, is natuurlijk afhankelijk van je budget, de looptijd van je campagne en de doelstellingen die je wil halen. Wij raden aan om niet meer dan 10 influencers in te zetten, je campagne te beperken tot 6 actieve weken en een goede mix te maken van verschillende soorten influencers.

Waarom kiezen voor influencer marketing voor jouw brand?

Nieuwe wetgeving rond privacy, een overaanbod aan online advertenties en de stijgende populariteit van ad-blockers … ze zorgen er allemaal voor dat het als bedrijf steeds moeilijker wordt om in contact te komen met je doelgroep. Zeker een jonger doelpubliek is lastig om te overtuigen. Wist je trouwens dat er wereldwijd op méér dan 600 miljoen laptops, tablet of smartphone een ad-blocker geïnstalleerd is? Onderzoek van Deloitte voorspelt bovendien dat binnenkort 80% van alle volwassenen tenminste 1 ad-blocker gebruikt. De actiefste gebruikers van ad-blockers? Dat zijn 18- tot 34-jarigen.

Door je product of dienst te promoten via influencer marketing creëer je wel de juiste online impact. De return on investment (ROI) van influencer marketing wordt hoger geschat dan die van traditionele vormen van marketing.

Daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen om te starten met influencer marketing:

  • Je onderscheidt je met authentieke content. Influencers zijn experts in het creëren van inspirerend en authentieke content. Ze krijgen jouw boodschap met andere woorden op een geloofwaardige en effectieve manier bij de juiste doelgroep. Zo zette de Stad Antwerpen recent micro-influencers in om de COVID-19 maatregelen kenbaar te maken bij jongeren.
  • Je creëert engagement bij je doelpubliek. Door deze authentieke content die écht relevant is voor de doelgroep, triggeren influencers hun volgers en krijgen ze veel interacties (liken, delen, comment plaatsen..). Jack Wolfskin schakelde bijvoorbeeld influencers in voor haar #GoBackpack campagne. Het doel van de campagne was om op reis een foto te maken met een rode vlag en deze met een verhaal te delen op de pagina van Jack Wolfskin. Om de campagne bekender te maken bij het publiek werkte Jack Wolfskin met influencers. De influencer-campagne sloeg enorm aan en duizenden mensen deelden foto’s en verhalen op de website van Jack Wolfskin.
  • Je bereikt een relevant doelpubliek. De meeste influencers specialiseren zich in een bepaalde niche zoals mode, food, sport, kunst, technologie, … Hun volgers zien hen niet alleen als dé experts, maar zijn ook oprecht geïnteresseerd in deze onderwerpen.
  • Je bespaart op je marketingbudget. Influencer marketing is, naast e-mailmarketing, de meest kostenefficiënte marketingtool. Dan hebben we het uiteraard niet over Kim Kardashion die 250.000 dollar vraagt voor een branded post, maar wel over ‘lokale’ influencers. Soms zijn micro-influencers zelfs bereid tot ruildeal als ze oprecht fan zijn van jouw bedrijf. Influencer marketing is dus zeker een aanrader voor start-ups of bedrijven met een beperkt marketingbudget

Een effectieve strategie voor het beginnen aan influencer marketing?

Stap 1 – Bepaal je doelgroep, doelstellingen en budget

Wie wil je bereiken en hoeveel budget kan je daarvoor vrijmaken? Wil je naamsbekendheid, meer verkopen of een bepaald imago uitstralen?

Net zoals bij elk marketingplan is het voor influencer marketing cruciaal om je doelgroep, doelstellingen en budget op voorhand te bepalen.

Stap 2 – Kies de juiste influencers marketers

Welke content creëert hij/zij? Is die content die verschijnt kwalitatief en geloofwaardig? Met welke andere merken heeft de influencer een samenwerking lopen ? Onderzoek grondig de influencer(s) die het uithangbord van jouw merk zullen spelen. Let daarbij ook zeker op voor valsspelen. Nog steeds bestaan er influencers die volgers, likes en/of reacties kopen. Er bestaan hiervoor tools die nagaan hoe sterk de influencer groeit, van waar die volgers komen en wie die volgers zijn.

Stap 3 – Staar je niet blind op het aantal volgers

Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Betrokkenheid is de sleutel tot een succesvolle influencercampagne en dat kan alleen door een goede match tussen je merk, de influencer en de fans van die influencer.

Stap 4 – Goede afspraken, goede vrienden

Wat verwacht je van de influencer? Tegen wanneer? En met welke resultaten? Zorg dat dit voor iedereen duidelijk is. We raden zelfs aan om een contract op te stellen wanneer op langere termijn samenwerkt.

Stap 5 – Durf de controle te lossen

Als bedrijf ben je waarschijnlijk gewoon om zelf te bepalen wat er op de foto’s en video’s te zien is, welke tekst erbij komt te staan en wat er wordt gezegd. Bij influencer marketing is dat niet het geval.

Geef duidelijke do’s & don’ts mee, maar beknot de creativiteit van de influencer niet. Hij of zij kent de fans het best en weet wat wel en niet werkt, in zijn eigen tone of voice en beeldtaal. Influencer marketing is dus ook een goede oefening in loslaten.

Cijfers liegen niet, waarom profiel engagement zo belangrijk is!

In de wereld van social media is het cruciaal voor bedrijven om te begrijpen hoe goed hun boodschap overkomt. Cijfers liegen niet, en een van de belangrijkste cijfers is het engagement van een profiel. Dit engagement toont aan hoe actief en betrokken volgers zijn met de content, wat bedrijven helpt de juiste mensen te bereiken en hun boodschap beter over te brengen. Een hoog engagement betekent dat de volgers daadwerkelijk geïnteresseerd zijn en reageren op posts, wat vaak resulteert in een betere return on investment (ROI). Door op deze cijfers te letten, kunnen bedrijven hun social media strategie optimaliseren en effectiever communiceren met hun doelgroep.

Engagement rate
Figuur 1: Engagement Rate

Hoe duur is influencer marketing in Nederland?

De kosten van influencer marketing in Nederland variëren sterk en kunnen afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals de populariteit van de influencer, het platform, en het type campagne. Bedrijven kunnen rekening houden met bedragen die variëren van een paar honderd euro tot duizenden euro’s per post. Kleinere influencers of micro-influencers kunnen goedkoper zijn of vragen om een vergoeding met betrekking tot een product, hun zijn vaak nog effectiever in het bereiken van de juiste mensen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor samenwerkingen waarbij influencers een gratis product ontvangen in ruil voor promotie, wat voor bedrijven een kostenbesparende manier kan zijn om hun boodschap te verspreiden.

Prijs influencers
Figuur 2: Influencer Prijs

Platformen voor het vinden van Influencers voor een samenwerking

Er zijn verschillende manieren voor bedrijven om influencers te vinden voor samenwerkingen. Platformen zoals Influencity, HypeAuditor en InfluencerDB bieden uitgebreide databases met influencers en gedetailleerde statistieken over hun social media engagement. Deze platformen kunnen bedrijven helpen om de juiste influencers te vinden die passen bij hun merk en doelgroep. Daarnaast zijn er ook influencer marketing bureaus die gespecialiseerd zijn in het matchen van bedrijven met de juiste influencers. Deze bureaus nemen vaak het regelwerk uit handen en zorgen voor een soepele samenwerking, wat bedrijven tijd en moeite bespaart. Of bedrijven nu kiezen voor betaalde samenwerkingen of influencers benaderen met een gratis product, het gebruik van deze platformen en bureaus kan de effectiviteit van hun influencer marketing strategie aanzienlijk verbeteren.

Influencer marketing is here to stay, zo veel is duidelijk. Toch is het een marketingfenomeen dat nog volop in ontwikkeling is. Ook in 2021 dienen zich opnieuw een aantal trends aan die beter goed in het oog houdt.

Even oplijsten wat er allemaal trending is voor 2021:

  • Opmars van Tiktok
  • Lange termijn
  • Transparant zijn
  • Authentieke verhalen

De opmars van TikTok

Voorlopig blijft Instagram het favoriete platform voor influencer marketing. Maar hoe lang nog? TikTok kent een ongeziene opgang: de app bestaat nog geen 3 jaar maar heeft nu wereldwijd al meer dan 1 miljard downloads. Vooral Generatie Z, jongeren onder de 25 jaar, is helemaal into TikTok. Tijd dus om ook hier mee te experimenteren in 2021. Maar leg zeker niet al je eieren in het TikTok-mandje. De populariteit van deze Chinese app is Instagram natuurlijk niet ontgaan en net zoals enkele jaren geleden met Snapchat, dat succesvol gekopieerd werd met Instagram stories, past het zich aan. Met het pas gelanceerde ‘Reels’ kunnen gebruikers filmpjes van 15 seconden maken op muziek en deze vervolgens delen via Instagram stories. Succes of niet? Dat zal de toekomst uitwijzen.

Lange termijn

Soms lijkt het wel alsof iedereen influencer is. Toch is de vijver der influencers niet onuitputtelijk. Je wil als bedrijf bovendien niet samenwerken met een influencer die ook je concurrenten aanprijst. Daarom doe je er in 2021 goed aan om influencers voor een langere termijn proberen te binden. Op die manier kan je betere afspraken maken, wordt hij of zij een echte ambassadeur én zijn er meer mogelijkheden aan de hand van verschillende campagnes een echte impact te maken.

Transparant zijn

Hoewel er in België nog geen officiële regels bestaan rond influencer marketing, is het belangrijk om transparant te zijn tegenover je volgers. Consumenten zijn namelijk steeds meer allergisch voor oneerlijkheid en pure reclame. Vertel dus open en bloot dat je samenwerkt met influencers. Dit kan door de hashtag #ad te gebruiken of, zelfs nog beter, door het onderdeel te maken van het verhaal dat de influencer vertelt. Hoe nauwer jouw merk aansluit bij de gekozen influencer, hoe logischer de samenwerking overkomt en hoe meer engagement dit zal opleveren van de volgers van de influencer.

Authentieke verhalen

Verhalen vertellen, is de oudste vorm van communicatie die bestaat. Met een goed verhaal maak je ook vandaag nog steeds het verschil. Zet hier dus ook op in tijdens je influencer marketing campagnes. Wat is de ‘why’ van jouw bedrijf? Waarom is jouw product of dienst de moeite waard? Wat is de oprechte mening en ervaring van de influencer? Door niet alleen het product te tonen, maar een verhaal op te bouwen krijg je niet alleen interessante, snackable content, het zorgt ook voor een grotere binding met de kijker.

Wanneer je een influencer marketing goed aanpakt kom je tot straffe resultaten zonder dat het je fortuinen kost. De juiste influencers selecteren en contacteren, briefings en contracten opstellen, richtlijnen meegeven en rapporteren: het vergt de juiste kennis. En daarvoor kan je steeds terecht bij Sortlist om begeleiding te vinden bij een gespecialiseerd marketingbureau.

Influencer Marketing Bureau

Influencer marketing is een krachtige manier om je merk te promoten via social media, maar het kan tijdrovend en complex zijn om de juiste influencers te vinden en effectieve campagnes op te zetten. Bedrijven kunnen dit proces echter uitbesteden aan een gespecialiseerd influencer marketing bureau, en Sortlist is het ideale platform om een betrouwbaar bureau te vinden.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email