Waarom moeten we enthousiast worden van HTML5?
Web & Software Development

Waarom moeten we enthousiast worden van HTML5?

5,00/5(1)

HTML5, het klinkt misschien wat ver van je bed maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat weet jij al over HTML5 en de mogelijkheden die er voor je bedrijf liggen? Wat heeft de komst van HTML5 voor invloed op jouw website of marketingactiviteiten? In dit artikel duiken we eens wat meer in codes en tags. Zelfs als je nog nooit gehoord hebt van een HTML tag of CSS dan leer je genoeg in dit artikel. We hebben een beknopte introductie gemaakt tot de wondere wereld van HTML5. Van de basis tot de meer geavanceerde mogelijkheden. Na dit artikel ben je weer helemaal up to date en kun je weer even vooruit.

Hoeveel weet jij al van HTML5?

Het is niet dat HTML5 hartstikke nieuw is. Sterker nog HTML5 gaat al even mee. Het werd in 2014 echt naar buiten gebracht als verzameling geüpdate functies van de voorloper, het “gewone” HTML. Al in 2008 werd de eerste openbare versie van HTML5 vrijgegeven. Vanaf dit moment wordt er dus al op websites geëxperimenteerd met deze update. Na jaren van testen wordt in 2014 HTML 5 aanbevolen door W3C. W3C staat voor World Wide Web Consortium, de belangrijkste internationale standaard organisatie voor het internet.

Er zat 20 jaar tussen de eerste HTML versie en HTML 5. Er is dus genoeg veranderd en verbeterd. Het grootste verschil is dat er veel meer mogelijk is met HTML 5 vergeleken met de traditionele HTML. Er zijn een flink aantal nieuwe elementen waaronder semantische labels waarmee je aangeeft wat een bepaald deel van de website inhoudt. Bovendien wordt deze semantische HTML code ook gelezen door crawlers en spiders. Met semantische labels wordt je website veel overzichtelijker, met name voor de developers en (Google) crawlers

HTML5 komt met een nieuw pakket aan mogelijkheden die je leven als ontwikkelaar niet alleen een stuk makkelijker zullen maken. Hier houdt het niet bij op. Ook voor de gebruiker aan de andere kant van het scherm brengt HTML5 tal van verbeteringen met zich mee.

Verbeterde audio video ondersteuning

Vroeger was er de beruchte Flash Player die voor veel hoofdpijn, updates en vertragingen zorgen. Die tijd behoort tot het verleden. Met HTML 5 zijn er nieuwe

schone overzichtelijke code door HTML5

Minder html code voor developers

HTML5 is een openbaring voor iedereen die houdt van cleane, makkelijk te lezen codes. Het is een stuk makkelijker te begrijpen, zelfs voor leken. Zoals we net al even noemen helpen de semantische code hier al bij maar daar houdt het niet bij op. HTML5 laat je gemakkelijker bepaalde secties beschrijven waardoor je dus minder code hoeft te schrijven. Waar je vroeger nog div’s moest gebruiken om elk blok met inhoud te beschrijven en vervolgens een klasse of id te plaatsen, kun je je nu dus beter organiseren.

Veel slimmere opslag

De specialisten noemen de opslagfunctie van HTML5 baanbrekend. Er zijn tal van nieuwe mogelijkheden omdat je nu gegevens in de browser zelf kunt opslaan. Hierdoor kun je niet alleen gegevens cachen en eerdere versies van de gebruiker laden. het geeft ook de mogelijkheid om webapps te maken zonder dat je hier plug-ins van derden voor nodig hebt.Een groot voordeel van deze lokale opslag mogelijkheden in HTML5 is ook dat de beveiliging beter is dan die van cookies en de prestaties en gegevens blijven behouden zelfs na het sluiten van van de browser,

Je moet het eigenlijk zien als een database aan de klantzijde van de browser. Je hoeft je alleen geen zorgen te maken dat je gebruiker zijn cookies verwijdert. Alle browsers zijn inmiddels zo geüpdate dat deze opslagmogelijkheid overal geaccepteerd is.

De focus ligt op mobiel

De ergernis van een slechte mobiele website ervaring lijkt achter ons te liggen met de komst HTML5. Steeds meer worden mobiele devices gebruikt om een website of app te gebruiken en daarom is bij de ontwikkeling van HTML5 nadruk gelegd op een goede mobiele ervaring. Het creëren van een goed werkende mobiele website is dus net zo gemakkelijk als het bouwen en ontwerpen van een website voor desktops. Het maken van een responsive design kun je met aantal makkelijke metatags doen. Nu ook Google je afstraft als je geen goede mobiele site hebt, is het wel zo gemakkelijk dat je vrij gemakkelijk mobiele sites kunt bouwen met HTML5

Person Using Macbook Air on Table

Ondersteuning met oudere browsers

Met het ontwerpen van HTML5 is rekening gehouden met de oudere browsers (Internet Explorer) en de komst van van nieuwe geüpdatete browsers. Hierdoor worden vrijwel alle browsers ondersteund. Zelfs als er gebruikers zijn die door wat voor reden dan ook de oudste browsers gebruiken zouden in staat moeten zijn jouw met HTML gebouwde website te zien. Natuurlijk zijn er wel een aantal beperkingen en zijn niet alle HTML5 tags of apps zichtbaar, het gros van de informatie zal echter gewoon getoond worden. Zelfs als je iets meer moeite zou willen doen om ook de oudere browsers te plezieren ku je nog een Javascript element inbouwen waarmee de nieuwste html elementen gewoon geladen kunnen worden in de oudere Internet Explorer browsers.

Verbeterde interactie

We willen allemaal een dynamische website die perfect reageert op de gebruiker. Je wilt dat je bezoekers echt genieten op je websites en niet alleen maar tekst en plaatjes kijken. Die tijden zijn voorbij. Er komen bij HTML5 een flink aantal goede API’s waarmee je een verbeterde gebruikerservaring en krachtigere, meer dynamische webtoepassingen kunt bouwen. HTML5 maakt het zelfs mogelijk om spellen te ontwikkelen met de HTML5 tag .

De nieuwe (markup language) standaard

Als je nog niet overtuigd bent door bovengenoemde punten hebben we nog een reden waarom je zo snel mogelijk moet overstappen op HTML5. De overstap is bovendien niet eens zo groot. Het blijft gewoon html. De markup language is niet veel anders, gewoon beter, versimpeld en zelfs gemakkelijker te begrijpen. Je zult zien dat steeds meer websites over zullen stappen op HTML5 omdat het de nieuwe standaard is. Je hoeft niet veel extra’s bij te leren en je zal merken dat je website er mooier gaat uitzien en dat je er uiteindelijk zelfs tijd aan zult besparen. Omdat je schonere HTML code schrijft zullen je taken zelfs sneller afgerond zijn.

Er verandert niets aan hoe je werkt. Zelfs als je het noodzakelijk vindt om nieuwe invoegtoepassingen gebruiken en te werken aan een betere mobiele ervaringen of spellen, doe je er wat ons betreft goed aan om deze nieuwe HTML gewoon te adopteren. Vroeger of later zul je er toch mee moeten beginnen, waarom niet nu al?

Alle HTML5 voordelen nog eens op een rij

Dat HTML5 de code van de toekomst is, daar ben je inmiddels wel achter. Schonere HTML code, minder tijd, browser opslag, het houdt allemaal niet over. Zoals bij elke nieuwe update, of dat nu een nieuw iOS is of een Chrome update, zijn er sceptici en zo ook bij HTML5. Er zijn veel mensen die stug blijven vasthouden aan de oude HTML code met flash en van alles blijven proberen met Javascript. Wat ons betreft is de verandering in het gebruik tussen HTML en HTML5 minimaal maar zul je grote voordelen merken aan het gebruik van HTML5.

Tenzij je niet op zoek bent naar een schone, slimmere manier om je code te schrijven, makkelijke mobile websites te maken of mooie, interactie pagina’s te creëren, raden we je aan om vandaag nog over te stappen op HTML5.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email