Mobiele applicaties kunnen; jouw business naar een hoger niveau tillen
Mobile Development

De mobiele applicatie: nuttige tips voor JOUW business

4,20/5(5)

Het percentage smartphonegebruikers op het internet is aanzienlijk genoeg dat Google een ‘Mobile First Index’ is gaan hanteren sinds juli 2019 om de gebruikerservaring voor mobiele gebruikers te verbeteren. Dit deden ze omdat meer dan de helft van de gebruikers Google via een smartphone bezochten, een percentage dat steevast blijft groeien.

Van waar komt die groei?

Een grote reden voor deze groei in smartphone gebruikers is de creatie van mobiele applicaties die het leven makkelijker maken, denk bijvoorbeeld aan de bankieren apps waarmee je zonder gedoe met je telefoon kunt betalen. Of een app om binnen een paar minuten een vlucht te boeken en online je boarding pass aan te vragen. Maar waar vroeger mobiele applicaties eigenlijk alleen maar door grote bedrijven werd gebruikt is het creëren van een app nu veel toegankelijker voor kleinere partijen.

Een applicatie is een geweldige manier om een betere gebruikerservaring aan je potentiële klanten te bieden, maar hoe maak je een mobiele applicatie en hoe zet je deze in voor een optimale klantervaring? Leer het in deze blog.

Een mobiele applicatie ontwikkelen

Er zijn tegenwoordig verschillende online appmakers die het voor een laag bedrag mogelijk maken om zelf een applicatie te ontwikkelen. Deze appmakers maken gebruik van diverse templates om het ontwikkelen van een mobiele applicatie gemakkelijk en toegankelijk te maken. Dit is onze top 3 applicatiemakers:

AppsGeyser

Appsgeyser is een Android appmaker waarmee je gemakkelijk je mobiele applicaties via Google Play kunt distribueren. Met diverse templates (70+) kun je met AppsGeyser gemakkelijk aan de slag met het maken van je app en daarnaast bieden ze stap-bij-stap handleidingen aan om het je zo simpel mogelijk te laten gaan.

Het fijne aan AppsGeyser is dat het gratis is om je applicatie te creëren, echter profiteert het bedrijf wel van de helft van de advertentie inkomsten die je binnenhaalt met de applicatie. Je kunt met verschillende premium uitbreidingen de applicatie die je maakt verder optimaliseren. Denk er echter wel aan dat AppsGeyser niet werkt voor iOS, enkel voor Android..

Thunkable

Met Thunkable maak je zeer gemakkelijk je eigen mobiele applicaties zonder enige ervaring in coderen. Met ‘blokken’ kun je in Thunkable met een simpele drag & drop functies toevoegen aan jouw mobiele applicaties. Ook fijn aan deze appmaker is dat je applicaties werken op zowel iOS als Android apparaten. Daarnaast kun je de applicatie gratis maken, behalve als je gebruik maakt van functies waarmee je geld kunt verdienen. In dat geval betaal je maandelijks ongeveer 25 euro en kom je in aanmerking voor nog meer functies.

Mobincube

Mobincube is ook een gratis app builder waar al ruim 100000 applicaties mee zijn gecreëerd en net als de andere 2 appmakers heb je hier geen ervaring met coderen voor nodig. Wil je echter geld verdienen met je applicatie, dan zal je een maandelijks bedrag moeten betalen.

Mobincube heeft templates waarmee je een basis neer kunt zetten. Het heeft ook de flexibiliteit om deze templates geheel naar wens aan te passen. Dit maakt het gemakkelijk om een uniek design te geven aan jouw applicatie.

Met de bovenstaande 3 app builders kun je gemakkelijk aan de slag voor een applicatie. Maar waar moet je nou aan denken bij het maken van een applicatie?

Waar je aan moet denken bij het maken van een mobiele applicatie

Een applicatie maken is wellicht gemakkelijk geworden, maar het optimaliseren van deze app voor je doelgroep is het allerbelangrijkst. Lees de onderstaande tips om de perfecte applicatie tot stand te brengen!

Onderzoek je app idee

Heb je een fantastisch idee voor een applicatie voor je business? Onderzoek grondig of er niet all zo’n app bestaat en zo wel, wat jij kunt doen om jouw applicatie te onderscheiden van de competitie. Hoe meer tijd je bezig bent met onderzoek, hoe meer je zult weten over de markt, de competitie en je businessplan.

Maak een start met je businessplan en doelgroeponderzoek

Je businessplan is cruciaal voor het maken van de applicatie, evenals een concreet doelgroeponderzoek. Je zult moeten denken aan onder andere de onderstaande vragen:

 • Wat zijn je plannen voor pricing? Een eenmalige prijs voor het downloaden van de app, of een abonnementsvorm?
 • Wie is je doelgroep en wat is de beste prijs voor die doelgroep?
 • Ga je de app regelmatig updaten om blijvende gebruikers te stimuleren?
 • Ga je in-app aankopen mogelijk maken?
 • Hoe ga je de applicatie marketen?

Stuk voor stuk belangrijke vragen die je zult moeten beantwoorden voordat je ook maar begint met het maken van een applicatie.

De gebruikerservaring van je mobiele applicatie optimaliseren

Een verbeterde gebruikerservaring is natuurlijk het doel van je applicatie, maar ook je applicatie zelf dient een uitstekende gebruikerservaring te bieden. Er zijn diverse dingen die je kunt doen om je applicatie gebruiksvriendelijker te maken, denk bijvoorbeeld aan:

User Interface

Hoe zullen gebruikers in je app navigeren? Gemak hoort hierbij altijd de hoogste prioriteit te zijn. Wanneer een applicatie te lastig is om te gebruiken, zullen mensen de app niet meer gebruiken. Als je applicatie te weinig functies heeft, is er voor gebruikers geen reden om er gebruik van te maken. Denk dus goed na over de functies van je applicatie en hoe je deze op een gebruiksvriendelijke manier tentoon stelt.

Kleurschema

Het kleurenschema van je applicatie kan één van de belangrijkste beslissingen zijn voor het succes van je app. Bepaalde kleurencombinaties kunnen subtiele emoties in gebruikers opbrengen. Wat wil jij dat jouw applicatie op een subtiele manier tegen een gebruiker zegt wanneer iemand door je app navigeert? Het is vaak aan te raden je kleurenschema in lijn te houden met de huidige huisstijl, aangezien applicatiegebruikers je bedrijf al kennen en dat kleurenschema al in het hoofd van de gebruiker zit.

Responsive design

Wanneer een gebruiker de smartphone 90 graden roteert, hoe ziet je applicatie er dan uit? Zorg er voor dat je een responsive design hebt die werkt voor alle verschillende schermgroottes. Als je een applicatie hebt die schermrotatie mogelijk maakt, is het erg belangrijk dat het design geroteerd ook gebruiksvriendelijk blijft. Dit soort zaken kunnen de populariteit van je applicatie beïnvloeden.

Test je applicatie

Is je applicatie helemaal klaar? Dan is het tijd om deze grondig te testen. Dit kan bijvoorbeeld getest worden door je familie, vrienden, werknemers en jezelf, maar je kunt het na een tijdje ook als test bij klanten voorstellen. Dit is een geweldige manier om in de vroege fase van je applicatie enige verbeterpunten nog voor de daadwerkelijke livegang mee te nemen in de verdere ontwikkeling. De testfase van je applicatie is erg belangrijk, aangezien je natuurlijk niet wilt dat gebreken zijn aan je app wanneer deze live gaat. Aarzel dus ook niet om te wachten met het live zetten van je applicatie als je nog niet zeker weet dat deze al helemaal in orde is.

Market je applicatie

Bij livegang komt je applicatie op de App Store en / of Google Play Store te staan. Maar dit is nog lang niet alles wat gedaan moet worden om je applicatie onder ogen van klanten en potentiële klanten te brengen. Het marketen van je applicatie is de belangrijkste stap in het verspreidingsproces. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande marketing stappen die je kunt nemen:

 • Doe een zoekwoordanalyse voor je applicatie en optimaliseer de Play Store pagina voor deze zoekwoorden
 • Zorg voor uitstekende reviews
 • Deel je applicatie via Social Media en de nieuwsbrief
 • Breng de applicatie prominent voor op de website wanneer mobiele gebruikers de website bezoeken
 • Adverteer via Google Play / iOS App Store
 • Adverteer via Social Media

Er worden zoveel uitstekende applicaties gemaakt die nooit worden gezien omdat het marketingplan niet geoptimaliseerd was. Door jouw applicatie zelfs in de ontwikkelingsfase al bij je klanten bekend te maken kun je er al voor zorgen dat mensen van je applicatie weten voordat je überhaupt de applicatie live zet. Hoe meer mensen er van je applicatie af weten, hoe meer mensen de applicatie uiteindelijk zullen downloaden en hoe meer potentiële klanten je hiermee kunt bereiken.

Zo kun je jouw applicatie gebruiken om jouw klanten een betere gebruikerservaring te bieden met meer functies, je klantloyaliteit vergroten en meer omzet te maken.

Een mobiele applicatie laten maken

Een mobiele app maken is natuurlijk zeer tijdrovend, zeker wanneer je bezig bent met het runnen van je eigen business en nog geen ervaring hebt met het maken van een app. Daarom wordt dit vaak aan  bureaus overgelaten die gespecialiseerd zijn in app development. Met een applicatieontwikkelaar kun je zeker zijn dat de kwaliteit van je applicatie uitstekend is en je waar voor je geld hebt. Ben jij op zoek naar een mobiele app developer? Sortlist kan je in contact brengen met het bureau dat het beste bij jou en je wensen past. Bekijk onze Nederlandse Mobile App Development Bureaus voor een lijst met app developer bureaus met een bewezen trackrecord of laat ons je geheel gratis in contact brengen met een geschikt bureau. Ook benieuwd hoe je de marketing voor jouw mobiele app het beste in werking kunt zetten? Laat je adviseren door een ervaren marketingbureau bij jou in de buurt!

**dit artikel kreeg een update in April 2021**

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email