7 wereldwijde SEO Strategieën die je moet gebruiken
Marketing

7 wereldwijde SEO Strategieën die je moet gebruiken

5,00/5(1)

Veel bedrijven kiezen ervoor om hun producten aan te bieden in andere landen. In dit artikel wordt duidelijk hoe jij organisch vindbaar wordt met je website in de zoekresultaten in andere landen.

Interessante SEO strategieën

Voor bedrijven die graag willen uitbreiden naar andere landen, is een goede internationale SEO strategie belangrijk om bezoekers te genereren en uiteindelijk succesvol te worden. Hoewel SEO in de kern hetzelfde is in andere landen, zijn er zeker verschillen waarmee rekening dient te worden gehouden. In dit artikel wordt uitgelegd waar je allemaal op dient te letten als je de grens over gaat en organisch vindbaar wil worden.

Maak gebruik van subfolders of kies een nieuw domein

Allereerst is het belangrijk dat je een website aanmaakt voor het land waarin je actief wil zijn. Zo kan je ervoor kiezen om subfolders te maken of te gaan voor een geheel nieuw domein. Je kan als Nederlands bedrijf er bijvoorbeeld voor kiezen om een heel nieuw domein aan te maken voor de Belgische markt, namelijk jouwwebsite.be. Het is vanaf een .NL domein namelijk niet mogelijk om een /BE subfolder te maken en daarmee goed te ranken in de Belgische markt. Hierdoor kan je namelijk alleen het Nederlands sprekende gedeelte in België bereiken. Het is daarnaast ook niet aan te raden om op een Franse website een /BE folder aan te maken.

Heb jij een website met een .com domein of ben je van plan om in een ander land dan bijvoorbeeld België je producten of diensten aan te bieden? Dan is het wel aan te raden om een subfolder aan te maken. Een subfolder profiteert zo mee van de autoriteit van het gehele domein en hierdoor wordt het gemakkelijker om sneller betere posities te behalen. Een voorbeeld van een website dat voor deze strategie heeft gekozen is Mobilitybooker. Dit is een website waarbij je verschillende mobiliteiten kan vergelijken via een mobility- en travelplanner. Mobilitybooker biedt deze service aan in heel Europa en hiervoor hebben ze subfolders gemaakt voor al deze landen.

Het is af te raden om subdomeinen aan te maken op de website. Dit wordt door zoekmachines namelijk gezien als een apart domein, wat als nadeel heeft dat de subdomeinen niet profiteren van de waarde van het gehele domein. Voorbeelden van  subdomeinen zijn nl.Webshop.com of be.Webshop.com.

Content optimaliseren per land

Uiteraard dien je de content te optimaliseren voor het land waarvoor jij de producten of diensten wil gaan aanbieden. Voordat je begint met het schrijven van de content is een uitgebreide keywordanalyse vereist. Zo weet je waar mensen op zoeken en kan je dit verwerken in de geschreven tekst. Online marketing tools die je hiermee kunnen helpen zijn Ahrefs, Google keyword planner en Ubersuggest.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een letterlijke vertaling uit het Nederlands naar de taal waarvoor je gaat schrijven niet altijd juist is. Voetbal wordt in het Amerikaans geen Football genoemd maar Soccer en in België wordt een prepaid simkaart een herlaadkaart genoemd. Doe daarom grondig onderzoek naar de taal van het land om perfecte content te schrijven. Niet goed lopende of onlogische zinnen kunnen ervoor zorgen dat een consument voor een ander bedrijf kiest omdat hij/zij je website niet vertrouwt.

Kies voor een Splashpage

Om de gebruiker optimaal te bedienen is het goed om een splashpage te maken. Dit is een pagina die een bezoeker te zien krijgt waarbij hij/zij de taal kan kiezen waarin de website zal worden getoond. Een website dat gebruik maakt van een splashpage is de kledingwinkel Pull & Bear.

Op deze pagina kan je de land en de taal kiezen waarin je de website wil hebben getoond. Alleen bezoekers die direct navigeren naar de website  krijgen deze landingspagina te zien. Mensen die vanuit een zoekmachine navigeren krijgen de website direct te zien in de juiste taal. Zoekmachines als Google en Bing geven namelijk de voorkeur aan de homepage van een land-taalcombinatie van de bezoeker in hun organische zoekresultaten.

Hreflang in de broncode plaatsen​

Een Hreflang tag zorgt ervoor dat zoekmachines begrijpen in welke regio of welke taal een pagina bedoeld is. Hierdoor wordt er aan Google aangegeven wat de meest geschikte pagina is om de indexeren. Bovendien voorkom je duplicate content. Zo kan het zijn dat er voor de Nederlandse site dezelfde content is geschreven als voor de Belgische website. Zonder Hreflang wordt dit gezien als duplicate content en zullen de websites allebei minder goed getoond worden in de Nederlandse en Belgische zoekresultaten

Stel je hebt een bedrijf met een Nederlandse en Belgische website. Om duplicate content te voorkomen dient er op elke pagina op de beide websites een hreflang in de broncode te worden geplaatst naar de Nederlandse en Belgische versie. Een hreflang kan er als volgt uitzien:

Hier wordt de Nederlandse taal in Nederland getoond.

In dit geval wordt de Nederlandse taal in België getoond.

Tot slot wordt de Franse taal in België getoond

Bij het maken van een hreflang is het dus belangrijk dat je eerst de taal benoemt die gesproken wordt en hierna het land waarin de website getoond moet worden.

GEO-locatie in Google Search Console

Om Google nog beter te laten begrijpen wat de land-taalcombinatie is van een bepaald domein, is het goed om alle internationale domeinen toe te voegen in Google Search Console. Binnen dit programma van Google kan je gemakkelijk aangeven wat de land-taalcombinatie is.

Veel kansen in het buitenland, wel een goede SEO strategie noodzakelijk

Het buitenland biedt veel kansen voor ondernemers om hun producten of diensten aan te bieden. Echter  moet er een goede strategie worden bedacht om de website vindbaar te maken in de zoekmachines en uiteindelijk bezoekers naar de website te laten navigeren. Zo kan er met het genereren van kwalitatieve relevante backlinks  goede posities worden ingenomen in de zoekmachines.

Ook de techniek en de geschreven content moet aan worden gedacht bij het bouwen van de website. Bovendien moet duplicate content worden voorkomen, zodat andere domeinen geen negatieve gevolgen hebben met hun online vindbaarheid.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email