Werken backlinks nog in 2021?
Marketing

Werken backlinks nog in 2021?

5,00/5(1)

Backlinks waren jarenlang een vaste waarde om te zorgen dat je beter door het grote Google algoritme werd geranked. We plaatsten massaal onze links op forums en andere websites om er maar voor te zorgen dat we zo snel mogelijk gevonden werden. Werken backlinks nog steeds en waar voldoet een goede backlink aan in 2021? Dit en nog veel meer informatie over dit interessante onderwerp lees je in dit artikel.

Voor we in het diepe springen zullen we eerst nog eens kort over de basis gaan. Wat is een backlink precies en wat doet het voor je website. Het is niet zo moeilijk, een backlink is een link naar jouw website op een andere website. Een verwijzing van iemand anders naar jouw website dus. Hoe meer backlinks je hebt verzameld, hoe meer je zult opvallen en hoe beter je geranked zal worden. Er zijn veel bedrijven en freelancers die ervoor kunnen zorgen dat jouw website op verschillende andere sites met een link tevoorschijn komt. Toch moet er een fijne balans gevonden.

Lang niet elke backlink op elke website werkt even goed. Sterker nog, backlinks op websites die op louche websites en forums staan kunnen zelfs schade toebrengen aan je “Google reputatie”. Google is natuurlijk slim genoeg en heeft zo in de dat de twintig links vanuit de Filipijnen niet bijdragen aan de betrouwbaarheid van je website. Zeker als je website dan ook nog eens alleen in het Nederlands is. Waar je precies rekening mee moet houden en hoe je de backlink strategie goed kunt aanpakken gaan we je gelijk uitleggen.

Omdat een backlink een verwijzing is naar jouw website. Als een website een link plaatst naar jouw website begint Google te geloven dat het een goede website is. Een backlink wordt dan ook gezien als een aanbeveling om jouw website te bekijken. Hoe meer mensen je aanraden, hoe meer Google gelooft dat je het bezoeken waard bent. Bij het indexeren van jouw website tellen backlinks naar eigen zeggen zelfs voor 50% mee.

Je kunt het eigenlijk zien als uit eten gaan. Elk restaurant vind zichzelf goed en zal er alles aan doen om zich te promoten. Toch zul je veel eerder een restaurant bezoeken als je bijvoorbeeld een aanbeveling hebt gekregen van een vriend, familielid of kennis. Hoe meer mensen jou vertellen dat het Italiaans restaurant in het dorp geweldig is, hoe groter de kans is dat je daar daadwerkelijk eens gaat eten. Als je weet dat die aanbevelingen ook nog eens van een betrouwbare persoon komen, wordt die kans nog veel groter. De betrouwbaarheid, daar zit het hem nu juist in.

Backlinks zijn dus belangrijk voor de indexering van je website en dragen ook bij aan je SEO strategie. Dan hebben we het wel over goede backlinks. Waarom is er een verschil tussen goede en slecht links vraag je je misschien af? Wat voor schade kun je leiden door een paar minder goede backlinks te hebben? Laten we kijken naar wat Google beschouwd als een goede link en dan leggen we je gelijk uit waarom je er alles aan moet doen om kwalitatief slechte backlinks te voorkomen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Backlinks van goede, betrouwbare sites komen de vindbaarheid van je website tegemoet. Toch zullen te veel backlinks ook nog voor argwaan kunnen zorgen. Zeker als je jouw website pas net gelanceerd hebt lijkt het niet erg logisch als je bijvoorbeeld 20 keer aanbevolen wordt terwijl je amper bezoekers hebt.

Het gaat overigens niet over alle links van alle websites die tellen. Als een andere website naar jouw pagina linkt telt dit als één backlink. Als dezelfde website op andere pagina’s jouw nog eens vermeld, is dit nog steeds één link.

We gaven hierboven al even aan dat relevantie belangrijk is. Hoe beter de website aansluit bij het onderwerp van jouw website, hoe meer waarde Google hecht aan deze “connectie”

Gerenommeerde websites

De beste backlinks die je kunt vinden zijn relevante links van gerenommeerde websites. Kranten en andere nieuwsmedia kun je beschouwen als gerenommeerd. Als Google de externe pagina goed waardeert en deze pagina ook nog eens een link naar jouw website plaatst, komt dit zeker ten goede.

Hooggeplaatste websites in Google

Het is niet makkelijk om de NOS of De Telegraaf naar jouw website te laten linken. Daar houdt het gelukkig niet bij op. Er zijn nog meer mogelijkheden om goede backlinks te vergaren. Buiten gerenommeerde websites zijn er ook nog hoog gerankte websites die een steentje kunnen bijdragen. Dit zijn websites die al een bepaalde, goede reputatie hebben opgebouwd. Dit kunnen allerlei websites zijn. Van lokale ondernemingen tot forums of blogs. Als zo’n hooggeplaatste website jouw website aanbeveelt, is dat voor Google een teken dat jouw website ook zo’n hogere positie verdient.

Okay, nu weet je hoe backlinks werken en wat ze precies zijn. Het is dus belangrijk om kwalitatieve backlinks te verzamelen van betrouwbare, gerenommeerde en goede gerankte websites. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat deze websites externe links naar jouw website gaan plaatsen? Daar zijn verschillende manieren voor.

Er zijn gratis oplossingen maar je kunt ook backlinks kopen. Een gratis oplossing kan bijvoorbeeld zijn dat er links vanaf jouw website verwijzen naar zulke betrouwbare sites en je ze hierover op de hoogte brengt. Of je een reactie krijgt is nog maar de vraag en bovendien kun je moeilijk je hele site vol plakken met links naar andere websites. Je waardevolle content op je eigen website  waar je misschien al jaren aan gewerkt hebt, krijgt zo een flinke deuk. Het verzamelen van goede links wordt ook wel linkbuilding genoemd. Laten we je aan paar voorbeelden geven.

Als je zelf op jouw site nog geen backlinks hebt kun je natuurlijk wat goede backlinks van andere websites verwerken in je content. Het hoeft geen ruilhandel te zijn maar het is ook niet alleen maar nemen zonder te geven. Kijk waar je op jouw website een externe link kunt plaatsen en waar het meerwaarde heeft. Een partnerpagina met enkel links naar andere websites draagt niet veel bij. Als je een artikel plaatst op je blog en daarbij gebruik maakt van externe links die waardevol is voor de lezer, doet dit veel meer.

Zeker als jouw site bestaat uit veel waardevolle content zullen de backlinks betrouwbaar overkomen. Vervolgens kun je andere webmasters of contentmanagers van bepaalde sites een verzoek sturen om naar jouw website te linken. Dit werkt zeker niet altijd, maar je kunt het natuurlijk proberen. Let er wel op dat de website ongeveer dezelfde onderwerpen bestrijkt als jouw site en dat de website een hoge positie op Google heeft.

Let op: er zijn bepaalde websites waar je zelf een link van je website kunt plaatsen en zo zelf dus backlinks naar jouw site kunt creëren. Deze websites zijn vaak niet zo hoog aangeschreven en kunnen dus meer schade doen dan dat het je wat oplevert. We raden je het dan ook niet aan om dit te veel te doen en zelfs deze vorm van linkbuilding volledig uit te sluiten.

Er zijn backlink services die je, al dan niet tegen flinke betaling, kunnen voorzien van meer en bovendien goede backlinks. Zoals je hierboven al zag kan het verkrijgen van backlinks op een natuurlijke manier nogal wat tijd en energie kosten. Een backlink service bij een online marketing bureau kan je een hoop frustratie besparen.

Bovendien zijn dit soort bedrijven veel meer op de hoogte van de bekende algoritmes en kunnen zij dus wel voor goede backlink resultaten zorgen. De kosten van dit soort services lopen nogal uiteen. Zorg er in ieder geval voor dat het bedrijf je doelstellingen en onderwerp van je website goed begrijpt en dat ze dus op zoek gaan naar backlinks die aansluiten bij jouw site. Backlinks kopen heeft als voordeel dat mits het goed gedaan wordt, je website wordt aanbevolen op betrouwbare websites, je bedrijfsnaam geboost wordt en levert langdurige resultaten met hoge relevantie websites.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email