In 6 eenvoudige stappen de gepaste sitemap maken doe je zo!
Web Development

In 6 eenvoudige stappen de gepaste sitemap maken doe je zo!

5,00/5(2)

Hoe maak je een sitemap aan?

Heb je een website en ben je deze aan het uitbreiden? Dan kun je het best een sitemap maken. Er zijn namelijk twee soorten sitemaps die je kunt aanmaken. Allereerst kun je een sitemap maken die vooral bezoekers van je website ten goede komt.

Hierdoor zullen ze in staat zijn te vinden waar ze naar op zoek zijn. Naast maps voor bezoekers van websites kun je ook kiezen voor een xml sitemap. In deze blog zal de focus vooral op deze type gelegd worden.

Hoe zit het met de XML versie?

Sitemap voor beginners

Een sitemap is een XML-bestand dat bedoeld is voor zoekmachines, zoals de Google Search Console, om de structuur en pagina’s van een website te begrijpen. Je ziet daarbij ook de datum waarop de webpagina’s zijn aangemaakt.

Maar hoe begin je aan zo’n map?

Een sitemap maken doe je omdat je het gemakkelijker wil maken voor zoekmachines om alle pagina’s van je site te vinden en te indexeren. Je kunt daarbij informatie opnemen over video’s of afbeeldingen die op je website terug te zien zijn. Hierdoor maak je het mogelijk voor de google search console en andere online zoekmachines om deze online bestanden doorzoekbaar te maken.


Zoek je |

Aarzel niet, we hebben de agency die je nodig hebt!

Maak mijn website nu

Om er een te maken kun je het best gebruik maken van de zogenaamde sitemap generator. De sitemap die zo een ‘generator‘ levert kun je dan beoordelen en waar nodig handmatig aanpassen. In zo een generator dien je informatie te verwerken zoals de URL van je website en het aantal keren dat je je site aanpast. Er wordt er dan een voor je gecreëerd waarna je de code kunt kopiëren en verwerken voor jouw website.

Wat moet er in de sitemap?

Nu je weet wat het doel is en hoe je op eenvoudige wijze eentje kunt ontwerpen is het interessant om te weten wat in zo een xml sitemap moet komen te staan. In ieder geval bevat zo een sitemap xml de webpagina’s van je site die je terug wil zien in de Google zoekresultaten.

Wat plaats je er liever niet op?

Wat erop staat is niet altijd relevant of van belang voor zoekmachines. Denk bijvoorbeeld aan pagina’s waar je eigenlijk je klanten bedankt voor het feit dat ze een bestelling bij je hebben geplaatst of een bestelling hebben gedownload.

De pagina’s waar je exclusieve gratis cursussen of abonnementen aanbiedt, zijn speciaal voor je nieuwsbrief abonnees. Net zo zijn de factuurpagina’s voor geplaatste of voltooide bestellingen in je webshop bedoeld voor de ogen van de betreffende klant. Het correct configureren van je sxml sitemap draagt bij aan de helderheid en navigatie van je website voor bezoekers.

Wat is een goede sitemap?

Wil je dat je website prominent terug te zien is in de zoekresultaten van zoekmachines, dan zul je een heel goede sitemap in elkaar moeten zetten. Een sitemap is essentieel omdat het informatie biedt die Google en andere zoekmachines helpt te begrijpen welke webpagina’s en bestanden belangrijk zijn en dus waardevolle informatie bevatten.

Hoe maak je een sitemap in WordPress?

Een sitemap is dus een belangrijk onderdeel van je website. Vooral bij grotere en complexere website komt het gebruik van een hiervan goed van pas.

Deze is vooral nodig om je website vindbaar te maken op het internet via de verschillende zoekmachines zoals die van Google. Deze kan namelijk binnen een mum van tijd al je webpagina’s doorzoeken en indexeren. In wordpress kun je er verschillende aanmaken zoals de xml sitemap en html sitemap.

HTML sitemap maken in WordPress

De html sitemap kun je zien als een speciale webpagina op je site. Deze bevat een lijst met verschillende linkjes van alle overige pagina’s op je site.

Op websites wordt er meestal in de footer van de webpagina een lijst met linkjes opgenomen. Dit maakt het voor Google alsook bezoekers van de website gemakkelijk om overige pagina’s op je site binnen de kortste keren te benaderen.


Lees meer interessante artikels…

Een html sitemap kun je op eenvoudige wijze toevoegen in wordpress:

 • Het eerste wat je daarbij doet is het installeren van de plugin ‘WP Sitemap page’.
 • Ga hiervoor naar ‘Plugins‘ en selecteer dan vervolgens ‘nieuwe plugins’.
 • Als laatst klik je dan op ‘plugins zoeken‘.
 • Het tweede dat je doet is een nieuwe webpagina aanmaken met de naam ‘sitemap‘.
 • In het tekstveld van deze pagina kun je dan de volgende shortcode [wp_sitemap_page] plaatsen.
 • Na de code verwerkt te hebben kun je klikken op het tabje ‘publiceren‘.
 • Na hierop geklikt te hebben kun je de desbetreffende pagina bekijken.

In de footer van je website kun je vervolgens een link ernaartoe plaatsen. Je hebt daarbij ook de mogelijkheid om bepaalde pagina’s uit te sluiten van je sitemap. Dit kun je doen door onder instellingen te gaan naar ‘WP sitemap page’.

XML sitemap maken in WordPress en google webmaster tools

Naast html maps kun je ook een xml sitemap in wordpress maken. Deze sitemap zorgt ervoor dat er een overzicht van alle webpagina’s verstuurd worden naar Google en via Google naar de Google webmaster tools. Google weet dan waar afbeeldingen en video’s op je site gezocht moeten worden.

WordPress SEO zorgt in wordpress ervoor dat er een xml automatisch aangemaakt wordt. Als je de instellingen wilt aanpassen, dan dien je te gaan naar het tabje ‘SEO’ en dan vervolgens ‘XML sitemaps’.

XML sitemap voor dummies

Als je die wil toevoegen aan de Google webmaster tools, dan dien je:

 • Als eerst in te loggen op de Google webmaster tools webpagina.
 • Eenmaal bent ingelogd kun je de website kiezen waarvan je de sitemap wilt uploaden.
 • Hierna klik je op het tabje ‘crawlen‘ in het rechtermenu op de site en dan ga je vervolgens naar ‘sitemaps‘.
 • Vervolgens kan je sitemap een toevoegen.
 • Kies dan voor ‘Sitemap Toevoegen/Testen‘.
 • Je kunt hier de link van je xml sitemap plaatsen in het venster. Door op testen te klikken kun je testresultaten weergegeven krijgen.

Zien de resultaten er goed uit, dan kun je terug naar het tabje ‘crawlen‘ en dan vervolgens ‘sitemaps’. Hier voeg je dan opnieuw de link van de xml sitemap toe.

Conclusie: Waarom zou je het moeten uitbesteden? 

Voor ondernemers is het van belang dat ze ongestoord door kunnen met de bedrijfsvoering van hun onderneming. Ze hebben de mogelijkheid om professionals in te huren om hun website te bouwen en sitemaps te maken, maar er zijn ook voldoende online marketing bureau’s die zich hiermee bezig houden.

Je besteed het dus uit en het bureau doet zelf onderzoek voor je en vanwege hun jarenlange ervaring weten ze precies waaraan je sitemap moet voldoen. Ze kunnen dus maps maken die hoog in de zoekresultaten terug te zien zijn in de Google search console.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email