E-mailmarketing: hoe kan je je klantsegmentatie verbeteren en waarom goede software hierbij onmisbaar is
Marketing

E-mailmarketing: hoe kan je je klantsegmentatie verbeteren en waarom goede software hierbij onmisbaar is

5,00/5(1)

Jaar op jaar stijgt de inzet en vooral de resultaten van email marketing. Dat snappen we helemaal, uit onderzoek blijkt dat de ROI uit e-mail vele malen hoger ligt dan bij andere marketingkanalen. Gebruik maken van e-mailmarketing is daarmee een van de beste middelen die je als bedrijf in kunt zetten.

Toch zien wij ook dat veel bedrijven hier nog niet zo goed over nagedacht hebben. Dat zij geen goede software gebruiken, profielen niet verrijken en eigenlijk emailmarketing ‘erbij’ doen. We kunnen je een ding met zekerheid dan vertellen. Als je e-mailmarketing er ‘even bij’ doet ga je er nooit succes mee hebben. E-mailmarketing biedt jou namelijk de mogelijkheid om jouw klanten beter te segmenteren. Om meer resultaat te behalen uit al jouw klanten. 

Dankzij e-mailmarketing en klantsegmentatie kun jij als bedrijf meer succes boeken.

Klantsegmentatie en e-mailmarketing

Als bedrijf heb je een klantenkring en dit zijn onvermijdelijk verschillende groepen mensen. De mensen die deel uitmaken van deze groepen zijn afkomstig van verschillende plaatsen en hebben unieke behoeften, eigenschappen, pijnpunten en verwachtingen. Verwachtingen op het gebied van communicatie, ondersteuning, service en meer. 

Businessman sending email by laptop.
Online people network. Using internet for communication.

Klantbinding is enorm belangrijk om succes met je klanten te hebben. Steeds meer bedrijven investeren daarom in het hebben van succesvolle relaties. De sleutel tot het creëren en onderhouden van succesvolle relaties met de verschillende klanten binnen jouw bedrijf is niet alleen begrijpen dat ze andere communicatiestijlen en unieke behoeften hebben. Maar hier ook wat mee doen!

Klantsegmentatie dus!

Klantsegmentatie helpt je om effectief en efficiënt aan de verwachtingen van jouw klanten te voldoen (en, hopelijk, te overtreffen).

Klantsegmentatie betekent dat jij jouw klanten opdeelt in bepaalde subdoelgroepen. Je maakt bijvoorbeeld een splitsing en segmenteert jouw klanten op basis van leeftijd, geslacht, interesses en afgenomen diensten en/ of producten.

Bedrijven die gebruik maken van klantsegmentatie accepteren dat geen mens binnen je doelgroep hetzelfde is. Zij zorgen ervoor dat hun marketinginspanningen beter aansluiten omdat zij zich richten op specifieke en kleinere doelgroepen. Je benadert hen met een boodschap op maat. 

Het ene bedrijf wil groeien in nieuwe klanten, het andere wil zijn of haar markt en daarmee de huidige klanten vooral behouden. Welk succes je ook wilt behalen, e-mailmarketing en klantsegmentatie zijn hierin onmisbaar. 

Waarom zou je aan de slag gaan met klantsegmentatie?

Succes met je bedrijf kan alleen als je weet wie je klanten zijn en hoe je hen kunt benaderen. Hiervoor maak je – als het goed is – buyer persona’s en zorg je dat jouw marketing inzet aansluit bij hun wensen en eisen. Je weet tegen wie je praat, welke kanalen zij gebruiken en hoe ze aangesproken willen worden.

Een klantprofiel is een verrijking van jouw buyer persona’s. Buyer persona’s zijn namelijk fictieve weergaven van jouw doelgroep. Die gebruik je om een grote groep mensen te bereiken met jouw marketing. Deze informatie gebruik je voor jouw Google Ads campagnes, SEO content en andere marketingmiddelen die je inzet. 

Met klantsegmentatie kun jouw klanten op een dieper niveau leren kennen, zodat je hierop jouw content kunt afstemmen. Content binnen de zoekmachines, met e-mailmarketing en alle andere campagnes die je lanceert. Bovendien zorgt klantsegmentatie ervoor dat je jouw klantenservice en klantvriendelijkheid naar een hoger niveau tilt. 

“Beter communiceren, goede klantenservice en betere passende communicatie en content. Met klantsegmentatie leer jij jouw klanten echt beter kennen en benaderen!”

Maar hoe ga je nu aan de slag met klantsegmentatie? Op welke criteria kun je segmenteren en welke systemen heb je nodig?

Aan de slag met klantsegmentatie

Je kunt jouw klanten segmenteren met behulp van verschillende criteria. Welke criteria voor jouw bedrijf gelden is helemaal aan jou, maar de meest gebruikte criteria zijn:

 • Geografische segmentatie. Op land,continent/ werelddeel, provincie en stad/ dorp.
 • Demografische segmentatie. Denk aan leeftijd, geslacht, inkomen, opleiding en andere zaken.
 • Segmentatie op gedrag. Aankoop van bepaalde producten en diensten en gedrag binnen jouw bedrijf/ op jouw website.
 • Persoonlijke segmentatie. Op persoonlijkheid, houding, waarden en belangen.

Daarna kun je echt aan de slag.

Wat is je doel?

Klantsegmentatie is leuk, maar als je geen doel hebt, waarom zou je dan überhaupt de moeite doen. Bedenk welke resultaten je wilt bereiken, zodat je klantsegmentatie in je huidige marketingmix verweeft en daarmee het grootste succes bereikt.

Voor elk bedrijf is het het doel anders. Dit hangt uiteraard af van het aantal doelstellingen dat je wilt behalen. Denk aan de grootte van het bedrijf, de industrie of branche waarin je opereert en je klantengroep. 

Segmentatie is juist persoonlijk, dus dat geldt ook voor de doelstellingen! Gebruik dus bij het bepalen van de klantsegmentatie doelstellingen de specifieke eigenschappen en bedrijfsbehoeften van jouw bedrijf.

Segmenteer jouw klanten

Als je eenmaal een idee hebt van wat je wilt bereiken, bepaal je hoe je gaat segmenteren. Een ontzettend handig middel om informatie en data te verzamelen voor segmentatie, is e-mailmarketing.

Voor e-mailmarketing gebruik je een platform dat geschikt is om e-mails te versturen. Je verstuurt nieuwsbrieven, maakt misschien gebruik van marketing automation om je klanten na aankoop of aanvraag te informeren en verstuurt andere service mailingen. Deze verstuurde e-mails genereren data.

Data die aangeeft hoe jouw e-mailmarketing presteert, zoals:

 • Aantal ontvangers
 • Open ratio
 • Klik ratio
 • Uitschrijvingen

Echter, in je e-mail kun je ook data over een klantprofiel bemachtigen. Jij verstuurt immers een e-mail en wat gebeurt er dan? De klant opent de e-mail en klikt op een bepaalde link. Je klant bezoekt een bepaalde pagina (met een bepaalde url), kijkt naar producten en diensten en bestelt misschien zelfs wat direct vanuit jouw e-mail.

Je kunt ook letterlijk zaken vragen aan je klanten in je e-mailmarketing. Zaken als, welke producten koop je graag, in welke categorie? Of bij een dienstverlening als marketing, hoe hoog is je kennis en wat wil je nog leren? 

Deze data kun je allemaal inzien en gebruiken om jouw klanten te segmenteren. Afkomstig uit e-mailmarketing en vervolgens ook weer inzetbaar voor de verdere segmentatie binnen e-mailmarketing.

Zo werkt het voor, samen en met elkaar. 

Scoring van klanten, op een andere manier

De data die je verzamelt via e-mailmarketing beoordeel en segmenteer je. Zie het als de traditionele leadscoring die sales ook toepast om kwalitatief goede leads van slechtere leads te segmenteren. Een eenmalige klant die een keer iets heeft aangeschaft en nooit je e-mails verder opent, die is niet zo waardevol. Een klant die meerdere keren zaken koopt en jouw bedrijf vaak online bezoekt is veel waardevoller.

Ontdek deze waarde vanuit e-mailmarketing en ken waardes toe aan deze data. Zorg ervoor dat je deze klanten in bepaalde lijsten zet. Dat kan op productniveau, categorieniveau, dienstverlening of bijvoorbeeld als zij desinteresse in jouw bedrijf hebben. Je kunt het zo gek niet bedenken, jij kunt al deze data gebruiken om jouw klanten te segmenteren. 

Analyseer en pas indien aan

Succes met marketing valt en staat met analyse en inzicht. Ook op het gebied van klantsegmentatie. Door jouw eerste segmentatie te analyseren zie je of je de juiste keuzes hebt gemaakt. Reacties op je e-mails is hierbij onmisbaar. Wat zeggen je klanten? Is de segmentatie goed? Of heb je per ongeluk een verkeerde segmentatie gebruikt?

Feedback van jouw klanten is een ontzettende effectieve manier om te ontdekken of je gebruikmaakt van de juiste segmentatie. Het is hierbij een heel goed idee om eens met een enquête te vragen wat je kunt verbeteren. 

Survey.

Software die jij nodig hebt

Zoals je leest is data onmisbaar voor klantsegmentatie. Maar, hoe zorg je er nu voor dat je deze data goed opslaat? Persoonlijk raad ik hierbij altijd om CRM software te gebruiken. Helemaal als je deze koppelt met jouw e-mailmarketing platform heb je de meest waardevolle data van jouw klanten in één systeem staan. Vanuit jouw CRM kun je dan direct zien welke klanten wat doen met jouw e-mailmarketing. 

Daarnaast kun je in de meeste CRM systemen eigen velden aanmaken en die gebruiken in de lijsten die je maakt voor de klantsegmentatie.

Denk aan velden als:

 • Geslacht
 • Afgenomen diensten of producten
 • Klant geworden op bepaalde datum
 • Klachten ingediend

En ga zo maar door.

Door deze gekoppelde data te gebruiken loop je nooit meer iets mis en kun je gemakkelijk aan de slag met het aanmaken van de klantsegmentatie. Welk platform het beste bij jou past beslis jij, maar er zijn genoeg aanbieders op de markt.

Hubspot is bijvoorbeeld een ontzettend handig CRM waarmee je jouw klanten kunt segmenteren met statische en actieve contactlijsten. Bovendien kun je ook (lead)scoring toepassen om de extra lading aan jouw klanten te geven.  

HubSpot Marketing Hub - Review 2020 - PCMag Australia

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van platformen zoals Monday en Teamleader. Eventueel koppel je het CRM vervolgens ook nog met je boekhoudsoftware zodat je zelfs kunt segmenteren op financiële data van klanten. Bijvoorbeeld op basis van omzet, groei en winst. Kortom, maak gebruik van de data slim die beschikbaar is en ga aan de slag met klantsegmentatie. 

Met klantsegmentatie kun jij veel meer halen uit jouw marketing en e-mailmarketing. Jij stuurt persoonlijke boodschappen die gesegmenteerd zijn op de data die je voorhanden hebt. Uiteindelijk kun je hier veel meer bereiken dan als je jouw marketing niet segmenteert.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email